petek, 6. marec 2020

5. dan

Z dijakoma Mihom in Mariom pa delamo vsak v svoji manjši družinski  pekarni, ki združuje pekarski in slaščičarski del. 
V pekarni Gey (lastnik Wolfram Gey), kjer delam in se usposabljam, spečejo največ mešanega rženega kruha, nekaj rženega, manj belega pšeničnega. Imajo pa široko paleto specialnih kruhov z osnovnim mešanim rženim kruhom in dodajanjem zanimivih kombinacij sestavin: suhe slive in orehi, sveže korenje in orehi, s semeni (zberejo  jih od pečenih izdelkov s posipom in jih ne zavržejo), s pistacijami in mandlji, s praženo čebulo in orehi. Uporabljajo predvsem rženo moko T 997 in pšenično moko T 550, še malo pirine in koruzne. So pa specialisti priprave kislega rženega testa, ki zagotavlja kakovost vseh kruhov. Trdno kislo testo pripravijo iz ržene moke in vode, po šestih  urah dodajo še moko in vodo in še v tretji stopnji po 12 ih urah oboje. Tako naravno dosežejo primerno kislino, ki ojača testo in omogoča večji volumen in stabilno sredico brez aditivov. Kruh pa je seveda bolj kiselkast, kar se razlikuje od naših. Večino kruha pred in po peki premažejo z vodo, da dosežejo svetleč izgled.
Dnevno izdelajo preko trideset različnih vrst slaščičarskih izdelkov. Nekatere polizdelke izdelajo enkrat tedensko, jih zamrznejo in finalizirajo po potrebi. Poleg različnih tort, piškotov naredijo največ t.i. peciva iz pekača; osnovna podlagaje fino kvašeno testo, različni bogati nadevi, zgoraj pa masleno drobljeno testo - pecivo izgleda zelo domače, prodajo pa ga največ. Zanimiv je izdelek Leipziger Lerchen (Leipziški ptiček), ki ima svojo zgodbo, o njej pa naslednjič.
V trgovini prodajajo še tople izdelke. Zaposleni med seboj zelo sodelujejo in si pomagajo. Strankam je po potrebi za vprašanja na voljo prijazna slaščičarka Eva. Tudi na moja vprašanja so prijazno odgovarjali. Danes sem imela priložnost videti tudi, kako izgleda obisk  zdravstvene inšpekcije. Delovnik je 8,5 ur; od tega plačanih 8 ur. Za vse nas je bil teden zelo deloven, zanimiv, koristen in poučen.
Lep pozdrav v imenu cele ekipe. Mojca
Del asortimana kruha
Testo za kruh z veliko svežega korenja

                                 Leipziški ptiček - osnova je linsko testo


Leipziški ptiček - polnilo marmelada in marcipanova krema
Končni izdelek


Domače pecivo 1
Domače pecivo 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar